Het is noodzakelijk om je goed in te lezen voordat je zomaar een konijn aanschaft. Er komt immers heel wat kijken bij het houden en verzorgen van een konijn.
Via onderstaande link kan je uitgebreide info terugvinden. Daarnaast kan je onder 'Algemen info' op de website van De Hangorenboerderij een beknopte samenvatting vinden per categorie. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken.
Konijnen zijn sociale dieren en kunnen dus niet alleen gehouden worden. Ze hebben een maatje nodig.
De ideale combinatie is een voedster met een gecastreerde ram. 2 voedsters samen lukt meestal ook wel. 2 rammen samen lukt absoluut niet! De eerste levensmaanden vormen meestal geen probleem. Maar van zodra de rammen in de puberteit komen gaat het mis. De hormonen nemen de bovenhand en de rammen gaan vechten op leven en dood.
Een Nederlandse Hangoordwerg moet minimaal 1m2 grondoppervlak tot zijn beschikking hebben. Liever nog minimum 2 vierkante meter. Het komt erop neer dat zowat elk standaard hok wat in de winkel te koop is, te klein is voor het houden van konijnen. Tenzij het enkel als schuilhok dient en je konijnen vrije uitloop krijgen, al dan niet in een ren.
Hier ligt er in het hok enkel een kussen om op te rusten/slapen. De rest van het hok heeft geen bodembedekking. Mijn nijnen doen hun plasjes en keutels in een apart toiletje (kattenbak). Daarin ligt hennepstrooisel, daar heb ik de beste ervaringen mee. Het neemt heel goed plasjes op en de bovenkant blijft droog. Door niet hetzelfde te gebruiken in het toiletje en als bodembedekking leren de nijnen het verschil tussen toilet en hok. Op die manier zijn ze hier perfect zindelijk.
80% van de voeding van konijnen moet uit hooi bestaan. Hooi moeten ze onbeperkt tot hun beschikking hebben.
Naast hooi is een dagelijkse portie gemengd vers groenvoer aangeraden. De hoeveelheid hangt af van konijn tot konijn. Zolang de nijnen voldoende hooi eten en hun blindedarmkeutels niet laten liggen of diaree krijgen, is het ok. Groenvoer dien je langzaam op te bouwen zodat de darmen tijd krijgen om te wennen. Bij diarree doe je een stap terug en geef je tijdelijk enkel hooi.
Als korrels geef je best biks en geen gemengd voer. Dit voorkomt dat ze kieskeurig worden en enkel opeten wat ze lekker vinden.
De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 20g per kg volwassen lichaamsgewicht.
Ook hier geldt weer dat de nijnen voldoende hooi moeten blijven eten en hun blindedarmkeutels niet mogen laten liggen.
Uiteraard moeten de nijnen dagelijks en onbeperkt over vers drinkwater beschikken.
De Nederlandse Hangoordwerg is een sociaal, nieuwsgierig en aanhankelijk konijn met een rustig karakter. Ze worden graag geaaid maar ze willen echter liever niet opgepakt worden. Je hebt kans dat ze dan gaan spartelen. Zo kunnen ze hun eigen rug beschadigen (of zelfs breken).
De Nederlandse Hangoordwerg weegt tussen 1.2kg en 1.7kg maar net zoals bij mensen heb je lichtere en zwaardere konijnen.
Zijn lichaamsbouw is kort en gedrongen, met een rond, kort, breed, sterk hoofd en een gebogen neusbeentje. De hals is kort en krachtig en heeft geen zichtbare nek. De oren zijn tussen 21cm en 26cm lang. De vacht is kort met een dikke ondervacht.
De draagtijd van een NHD is 29 tot 32 dagen. Er worden gemiddeld 3 tot 5 jongen geboren. De levensverwachting bedraagt zo'n 8 tot 12 jaar.
Kinderen en huisdieren zijn een goede combinatie. Je kind leert dat dieren verzorging nodig hebben en leert verantwoordelijkheid dragen. Mocht je besluiten om 2 konijntjes te kopen voor je kinderen, bedenk dan dat jijzelf de eindverantwoordelijkheid hebt. Je moet het dus ook zelf echt leuk vinden want wie weet zijn de kinderen er na een paar maanden al op uitgekeken. Dat mag jij het hok gaan schoonmaken en de verzorging voor de nijnen dragen. Een konijn wordt met gemak 6 jaar en ouder. Wil je zo lang voor de konijnen zorgen?
Deze website is met Jimdo gemaakt. Registreer je nu gratis op https://nl.jimdo.com